Νέα-Ανακοινώσεις

Δελτίο Τύπου 1/6/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Νίτσας πρόεδρος ΙΣΘ: Νέα θεμέλια στην «ιατρική… γέφυρα» Θεσσαλονίκης-Ρηνανίας Βεστφαλίας 


Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψε στο Ντίσελντορφ ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) με τον Σύλλογο Ελλήνων και Κυπρίων ιατρών της βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας «Γένεσις». Οι δύο πλευρές με επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Νίτσα και τον πρόεδρο Ιωάννη Γιαννακόπουλο αντίστοιχα συμφώνησαν σε στενή συνεργασία με σκοπό την επιστημονική υποστήριξη των μελών τους, για την αλληλοενημέρωση σε επαγγελματικά και ασφαλιστικά ζητήματα (σε Ελλάδα και Γερμανία), την υποστήριξη κατά τη διαδικασία επαγγελματικής εγκατάστασης ή μετεγκατάστασης και την ανάπτυξη κοινών κοινωνικών δράσεων αλληλεγγύης. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας «προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι προγραμματίζουμε -μεταξύ άλλων- δράσεις όπως επισκέψεις σε δομές περίθαλψης ή υπηρεσιών υγείας, ενημερωτικά σεμινάρια και έκδοση αναλυτικών ανακοινώσεων (προς διευκόλυνση των μελών μας) και προσπάθεια συντονισμού των δωρεών ιατρικών μηχανημάτων για κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς»

Συνεργασία χρόνων…

“Τα θεμέλια αυτής της συνεργασίας έχουν μπει από το 2011” επισημαίνει ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του ΙΣΘ και πρώην πρόεδρος του ΙΣΘ Δημήτρης Τσάμης, τότε που υπήρχαν στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας 2.000 κενές θέσεις για ειδικότητα. «Ως Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ήρθαμε σε επαφή με τους συναρμόδιους του ομόσπονδου κρατιδίου αλλά και με Έλληνες συναδέλφους για να διευκολύνουμε τους γιατρούς που θα επιλέξουν τη μετεγκατάσταση». Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας όσοι ετοίμασαν τις βαλίτσες τους κάθισαν πρώτα στα θρανία του «Γκαίτε» για δωρεάν μαθήματα γλώσσας με γερμανική χρηματοδότηση. Ο κ. Τσάμης επισημαίνει ότι εκείνη την εποχή απασχολούνταν στα 14 νοσοκομεία του κρατιδίου πολλοί Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς οι οποίοι σήμερα έχουν καταλάβει διευθυντικές θέσεις σε κομβικά σημεία της δημόσιας υγείας. Ο κ. Νίτσας προσθέτει ότι «σήμερα η προσπάθεια που κάνουμε ως ΙΣΘ είναι να επιστρέψουν όσοι το επιθυμούν στην πατρίδα ώστε να προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σε ανάλογες συνθήκες με αυτές της Γερμανίας»Τι είχαν πει κυβερνητικοί παράγοντες της Γερμανίας

Να θυμίσουμε ότι η τότε υφυπουργός υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Μ. Μρέντεχορστ είχε συνδράμει την προσπάθεια του ΙΣΘ και με επιτόπιες επισκέψεις σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είχε ανάγκη από… 12.000 γιατρούς τη στιγμή που στη χώρα μας υπήρχε υπερπληθώρα γιατρών χωρίς δουλειά και τα νοσοκομεία μας ήταν υποστελεχωμένα! Ο δε γενικός πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Β. Χέλσερ-Όμπερμάιερ είχε επισημάνει ότι προκειμένου να κάνει ειδικότητα στην Ελλάδα ένας νέος γιατρός θα πρέπει να περιμένει μέχρι και οκτώ χρόνια. Στη Γερμανία, λόγω των υφιστάμενων κενών μπορούν να κάνουν την ειδικότητά τους χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν». Όπως τόνισε ο κ. Νίτσας “ο Ιατρικός σύλλογος Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να αναπτύσσει τέτοιες πρωτοβουλίες συνεργασίας και επαφές με τους Έλληνες ιατρούς που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό”.