Ανακοίνωση ΙΣΘ – 25/7/2024

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας επιδεινώνεται καθημερινά . Στην πρόσφατη έρευνα που διαχρονικά διενεργεί ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στους συμπολίτες μας, η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο ΕΣΥ στη χώρα μας κάθε χρόνο και αυξάνεται (56.7% – Ιούλιος 2024 ).

Οι αθρόες αποχωρήσεις των ήδη υπηρετούντων ιατρών στο ΕΣΥ λόγω των συνθηκών εργασίας και η αδιαφορία των νέων γιατρών και όλων των γιατρών εκτός ΕΣΥ να στελεχώσουν το σύστημα υγείας είναι η πραγματικότητα των τελευταίων ετών.

Ο ΙΣΘ έχει επισημάνει τα προβλήματα και έχει προτείνει λύσεις σε συναντήσεις τόσο με τους εκάστοτε υπουργούς υγείας όσο και με τον πρωθυπουργό. Οι αποφάσεις για δυνατότητα ιδιωτικού έργου στους ιατρούς του ΕΣΥ κινούνται σε λάθος κατεύθυνση καθώς η πολιτεία επιχειρεί να δελεάσει τους ήδη εξουθενωμένους ιατρούς του ΕΣΥ ώστε να αναζητήσουν επιπλέον εργασία εκτός ΕΣΥ αντί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να τους ανταμείψει δίκαια και αξιοπρπεπώς .

Σε πρόσφατη επιστολή μας στον υπουργό Υγείας έχουμε προτείνει λύσεις ώστε η δυνατότητα ιδιωτικού έργου  των γιατρών του ΕΣΥ να γίνει με ορθολογικό τρόπο.

Τις τελευταίες μέρες  και με αφορμή τα κενά σε γιατρούς σε περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία «ανακαλύφθηκαν εν μέσω θέρους», παρακολουθούμε ένα επικοινωνιακό κρεσέντο ενεργοποίησης κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος των ιδιωτών γιατρών της χώρας. Εκείνων δηλαδή που έβαλαν πλάτη όταν χρειάστηκε να βοηθήσουν το ΕΣΥ αλλά και αγωνιστήκαν στην πρωτοβάθμια ώστε να ξεπεραστούν με το μικρότερο δυνατό κόστος οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Το ποτήρι ξεχείλισε με την κατάθεση (ν)τροπολογίας από πλευράς του υπουργείου Υγείας με την οποία προβλέπονται ποινές, όπως η αφαίρεση του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η διακοπή των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, σε όσους ιδιώτες γιατρούς αρνηθούν να υπακούσουν στις εντολές του Υπουργείου Υγείας ώστε να καλύψουν κενά σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι δικαίωμα του Έλληνα ασφαλισμένου και όχι προνόμιο των γιατρών. Επίσης έχουμε την υποχρέωση να επισημάνουμε τους κινδύνους για την δημόσια υγεία που ελλοχεύουν στην περίπτωση που ένας ιδιώτης γιατρός βρεθεί ξαφνικά να εφημερεύει σε ένα περιβάλλον νοσοκομείου για 24 ώρες με νοσηλευόμενους ασθενείς που δεν γνωρίζει, μην έχοντας παρακολουθήσει την πορεία της νοσηλείας τους, μη γνωρίζοντας το ιστορικό τους κλπ.

Τα λάθη της πολιτείας για την υποστελέχωση του ΕΣΥ δεν μπορούν να τα επωμιστούν οι γιατροί. Με αφορμή τα προαναφερθέντα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η σύνοδος των προέδρων των  ιατρικών συλλόγων της χώρας αποφάσισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας να καλέσουν πανελλαδικά όλους τους ιδιώτες γιατρούς της χώρας να απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την εκτέλεση παραπεμπτικών αύριο Παρασκευή 26/7 και την Δευτέρα 29/7 (ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου).Αντί της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι γιατροί θα χορηγούν στους ασθενείς χειρόγραφες συνταγές και χειρόγραφα παραπεμπτικά.

Συγχρόνως έχει αποφασιστεί παράσταση διαμαρτυρίας όλων των προέδρων των ιατρικών συλλόγων έξω από τη Βουλή την προσεχή Δευτέρα 12 το μεσημέρι. Η κινητοποίηση αυτή σκοπό έχει να αναδείξει τα προβλήματα που θα προκύψουν όταν το υπουργείο κάνει πράξη τις απειλές του προς τους ιδιώτες γιατρούς. Από την κινητοποίηση εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά η συvταγογράφηση αντιβιοτικών καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το ΔΣ του ΙΣΘ σε χθεσινή του έκτακτή συνεδρίασή του, αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να σας καλέσει όλους να συμμετάσχετε στην κινητοποίηση, η οποία είναι η αρχή των δράσεων των  γιατρών ώστε η πολιτεία να αναγνωρίσει το έργο που επιτελούμε και έμπρακτα να αποδείξει ότι έχει σκοπό να αναστείλει συντεταγμένα και όχι με αποσπασματικά μέτρα την παρούσα κατάσταση.

Επιπροσθέτως το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ζητά από τον Υπουργό Υγείας να ανακαλέσει τις υποτιμητικές δηλώσεις του για τους  γιατρούς αποφοίτους των Ελληνικών πανεπιστημίων, σε διαφορετική περίπτωση ο πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να τον αποπέμψει καθώς ο εκάστοτε υπουργός υγείας πρέπει πρώτιστα να δείχνει τον απαραίτητο σεβασμό στους λειτουργούς της υγείας.

Σας επισυνάπτουμε εδώ το δελτίο τύπου του ΠΙΣ, το οποίο σας καλούμε να δίνετε στους ασθενείς σας, ώστε και εκείνοι από την πλευρά τους να κατανοήσουν ότι η κινητοποίηση αυτή δεν στρέφεται εναντίον τους αλλά πρέπει να βρεθούν στο πλευρό μας καθώς η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρώτιστα ωφελεί τους πολίτες.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος