Νέα-Ανακοινώσεις

Συνάντηση προέδρου ΙΣΘ με αναπληρωτή Υπουργό Υγείας

Θεσσαλονίκη, 8 Απριλίου 2021

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στα γραφεία της διοίκησης της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Βασίλειου Κοντοζαμάνη και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαου Νίτσα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, τους διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Παναγιώτη Μπογιατζίδη και κ. Δημήτριο Τσαλικάκη, τους υποδιοικητές των δύο ΥΠΕ κ. Κωνσταντίνο Χρίστογλου και κα. Ειρήνη Χατζοπούλου , τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Πάνο Ευσταθίου και την πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ-Β. Ελλάδος κα. Τζίνα Λεπτοκαρίδου – Λακασά, καθώς και του καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας κ. Θεοκλή Ζαούτη.

Στην σύσκεψή συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την διαχείριση της πανδημίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, στην οποία η επιδημιολογική εικόνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς βαίνει επιδεινούμενη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, ζήτησε από όλους τους ιδιώτες γιατρούς να συμβάλουν ο καθένας με τις δυνάμεις του, προς την κατεύθυνσης ενίσχυσης του ΕΣΥ, όπως έγινε κατά το 2ο κύμα της πανδημίας στην πόλη.

Από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τέθηκαν όλα τα θέματα που προκαλούν προβληματισμό στους συναδέλφους του ΕΣΥ αλλά και σε ιδιώτες οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σχετικά με ανύπαρκτες ευθύνες που μπορεί να επιχειρηθεί να αποδοθούν σε αυτούς εμπλέκοντας τους σε μακροχρόνιες νομικές περιπέτειες. Ζητήθηκε να υπάρξει σαφής δέσμευση-ρύθμιση του Υπουργού Υγείας για νομική συμπαράσταση και ενίσχυση όλων των γιατρών που εργάζονται κάτω από συνθήκες κόπωσης στο ΕΣΥ. Ταυτόχρονα τονίσθηκε η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΙΣΘ, εξέφρασε και την ανησυχία ιδιωτών συναδέλφων, σχετικά με τον κίνδυνο μη εξυπηρέτησης συμβατικών υποχρεώσεών με ασφαλιστικές εταιρείες ή ιδιωτικούς φορείς, στην περίπτωση που απασχοληθούν ως συνεργαζόμενοι με το ΕΣΥ και ζήτησε να υπάρχει ευελιξία στη συνεργασία τους ώστε να μπορούν να είναι συνεπείς και στις ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις τους.

Ζητήθηκε επίσης, η άμεση αποκατάσταση των απολυμένων συναδέλφων του πρώην ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια.

Σε ότι αφορά την διαδικασία των self test, που ξεκινά από Δευτέρα, ο ΙΣΘ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την απόδοση της, στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιφυλάξεις που έχουν να κάνουν, αφενός με την ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες και ενδεχόμενες συνέπειες σε περίπτωση ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος , αφετέρου με την πιστή τήρηση όλων των πρωτοκόλλων που απαιτούνται στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να επαληθεύεται σε δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο.

Επίσης, έθεσε στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το ζήτημα της πλημμελούς εκπαίδευσης των ειδικευόμενων κατά της διάρκεια της πανδημίας, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΙΣΘ οι οποίες έχουν αποσταλεί προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ συνόψισε υπογραμμίζοντας την καλή συνεργασία με την 3η και 4η ΥΠΕ, η οποία πρέπει να αποτελεί σταθερό πρότυπο συνεργασίας των ΥΠΕ με όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους καθώς αυτό αποτελεί το θεμέλιο της ορθής αντιμετώπισης των υγειονομικών προβλημάτων που ανακύπτουν – δυστυχώς- με ραγδαίο ρυθμό.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Νίτσας Νικόλαος Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Η Γεν. Γραμματέας
Dr. Χατζηδημητρίου Μαρία Βιοπαθολόγος