Νέα-Ανακοινώσεις

Επιστολή προς Υπουργό Υγείας σχετικά με δυνατότητα εκτέλεσης συνταγών σε διαφορετικά φαρμακεία

Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2023

Αρ. Πρωτ. : 232/Γ

Προς Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη

Κοινοποίηση:

Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας

Διοικήτρια ΗΔΙΚΑ

Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε στο θέμα που θίξαμε με το έγγραφό μας με αρ. 118/Γ στις 9/1/2023. Λάβαμε την απάντηση της ΗΔΙΚΑ με αρ. πρωτ. 243/11-01-2023 για την οποία έχουμε να σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Η «προφανής λύση» όπως διατυπώνεται στο έγγραφο της HΔΙΚΑ προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασθενών με διακριτή συνταγογράφηση του σκευάσματος που είναι σε έλλειψη με διαφορετική συνταγή, δεν εξυπηρετεί ούτε τον γιατρό ούτε τον ασθενή.

Δεν εξυπηρετεί τον γιατρό αφενός  διότι δεν είναι δυνατόν σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζει τις ελλείψεις της αγοράς και αφετέρου να επιβαρύνεται με αύξηση της γραφειοκρατείας και σπατάλη πολυτίμου χρόνου για έκδοση διαφορετικών συνταγών.

Δεν εξυπηρετεί ούτε τον ασθενή, καθώς όπως γνωρίζετε, ο ασθενής θα πρέπει να επιβαρυνθεί επιπλέον κόστος που προέρχεται από την αποζημίωση 1 ευρώ ανά εκδοθείσα συνταγή.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως το αίτημά μας για δυνατότητα από τους ασθενείς να εκτελούν την ίδια συνταγή σε διαφορετικά φαρμακεία σε περίπτωση έλλειψης φαρμακευτικού σκευάσματος είναι μονόδρομος. Η προτεινόμενη αλλαγή απαιτεί διαφοροποίηση του τρόπου αποζημίωσης των συνταγών από την ΗΔΙΚΑ, αλλά είμαστε βέβαιοι πως αυτή η αλλαγή δεν αποτελεί ένα αξεπέραστο εμπόδιο προκειμένου  να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς αλλά και τη δημόσια υγεία διαχρονικά.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Νίτσας Νικόλαος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

   Ο  Γενικός Γραμματέας

Δρ. Μπάτζιος Νικόλαος

Ωτορινολαρυγγολόγος