Νέα-Ανακοινώσεις

Επείγουσα ανακοίνωση

Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2021

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

Δημοσιεύτηκε  σήμερα το πρωί  το ΦΕΚ για την επιστράτευση ιδιωτών ιατρών ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και θα ενεργοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα παρά τις ρητές αντιρρήσεις μας.

Από την αρχή της πανδημίας  πιστεύουμε στη συστράτευση όλων των συναδέλφων και είμαστε κάθετα αντίθετοι με την επιστράτευση. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εδώ και μια εβδομάδα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε η σε εθελοντική βάση βοήθεια των συναδέλφων του Εθνικού Συστήματος Υγείας να αποτρέψει την επιστράτευση.

Ήδη 20 και πλέον συνάδελφοι μας δήλωσαν ενδιαφέρον και εργάζονται στο πλευρό των συναδέλφων μας στο ΕΣΥ, που για δεύτερο χειμώνα αγωνίζονται να τιθασεύσουν το 4ο κύμα της πανδημίας,  σηκώνοντας και το βάρος της υποστελέχωσης του ΕΣΥ αμειβόμενοι  με υποπολλαπλάσιες απολαβές των συναδέλφων μας στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά οι ιδιώτες γιατροί και ειδικά οικογενειακοί  γιατροί Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, καθώς και οι συμβεβλημένοι  Πνευμονολόγοι με τον ΕΟΠΥΥ, λόγω και της μη ύπαρξης ολοκληρωμένης ΠΦΥ στη χώρα μας, η οποία συνδυάζεται και με την υποστελέχωση της δημόσιας ΠΦΥ που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, έχουν επιφορτιστεί με το μεγάλο βάρος νοσηλείας ασθενών στο σπίτι ώστε να διοχετεύονται στα νοσοκομεία μας μόνο όσοι χρίζουν νοσηλείας. Άλλη μια δυσχέρεια είναι και η απομάκρυνση των ιδιωτών γιατρών από τη νοσοκομειακή καθημερινότητα για την οποία θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει ανάλογα η πολιτεία εδώ και μήνες. Όπως γνωρίζετε ο ΙΣΘ έχει επισημάνει προς πάσα κατεύθυνση αυτά τα προβλήματα.

Την ώρα αυτή της μάχης σας καλούμε όμως όλους, να συνδράμετε εθελοντικά τους συναδέλφους στο ΕΣΥ με ταυτόχρονη κάλυψη συμβολαίου αστικής ευθύνης από τον ΙΣΘ και με συνθήκες εργασίας που εσείς θα επιλέξετε ώστε να αποφευχθεί η επιστράτευση.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Νίτσας Νικόλαος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Η  Γεν. Γραμματέας

Dr. Χατζηδημητρίου Μαρία

Βιοπαθολόγος