Νέα-Ανακοινώσεις

Ενημερωτικό Δελτίο 14/3/2024

Ενημερωτικό δελτίο

Νίκος Νίτσας πρόεδρος ΙΣΘ «Στόχος μας είναι ο μηδενισμός των περιστατικών βίας κατά των συναδέλφων κι όσων εργάζονται για την υγεία των πολιτών»

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατά της βίας σε γιατρούς και υγειονομικούς που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Αφορμή για την πρωτοβουλία του συλλόγου και του προέδρου Νίκου Νίτσα στάθηκε η σχετική Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης στις 12 Μαρτίου και οι διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα που αυστηροποιεί τις ποινές σε όσους βιαιοπραγούν με οποιοδήποτε τρόπο, σωματικό, ψυχολογικό ή λεκτικό εναντίον γιατρών και υγειονομικών.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο υπουργός δικαιοσύνης Γιωργος Φλωρίδης ο οποίος τόνισε ότι «…στο πλαίσιο του νέου Ποινικού Κώδικα, που θα ισχύει από την 1η Μαΐου, θεσπίσαμε επιτέλους μία διάταξη πάρα πολύ σαφή και συγκεκριμένη, με την οποία προστατεύονται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι διασώστες του ΕΚΑΒ και οι ασθενείς στα νοσοκομεία, όταν ασκούν το λειτούργημά τους ή περιθάλπονται. Πιστεύουμε ότι αυτή η διάταξη θα προστατεύσει όλους όσοι εργάζονται σκληρά στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τις ημέρες της εφημερίας, από λεκτικές επιθέσεις ή και μια άλλου είδους βία σωματική, και θα τους προστατεύσει αποτελεσματικά, γιατί οι προβλεπόμενες ποινές δεν αστειεύονται. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να το πάρουν όλοι»

Οι προσπάθειες του ΙΣΘ από το 2019 και οι συντονισμένες ενέργειες του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου  (ΠΙΣ)

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόσθεσε ότι «…η βία εναντίον της ιατρικής μπλούζας ουσιαστικά είναι βία εναντίον των ασθενών, διότι ο άνθρωπος που λειτουργεί υπό καθεστώς οποιασδήποτε απειλής ή φόβου αποδίδει λιγότερα απ’ όσα του επιτρέπουν οι δυνάμεις του και οι γνώσεις του. Κι αυτό είναι μία τεράστια αδικία για τους ασθενείς πρωτίστως. Η πρόσφατη νομοθεσία μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να ξέρουν όλοι ότι μέσα στο νοσοκομείο, η έννοια της βίας απλώς δεν υπάρχει. Ανεξαρτήτως λόγου, πολύ απλά, βία δεν νοείται. Δεν το επιτρέπει η κουλτούρα μας, δεν το επιτρέπει ο ευρωπαϊκός μας πολιτισμός»

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επεσήμανε ότι «Οι γιατροί και οι υγειονομικοί εργάζονται κάτω από συνθήκες burnout και σε συνθήκες υποστελέχωσης. Βεβαιως και οι πολίτες σε κάποιες περιπτώσεις ταλαιπωρούνται λόγω των αδυναμιών που έχει το σύστημα υγείας, αλλά αυτές δεν πρέπει να οδηγούν σε περιστατικά βίας. Οι δομές και οι υποδομές θα πρέπει να βελτιωθούν άμεσα και να γίνουν περισσότερες προσλήψεις στο ΕΣΥ με υψηλότερες αποδοχές αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει και ο καθένας να γνωρίζει ότι το νέο καθεστώς του ποινικού κώδικα ορίζει αυστηρότατες ποινές σε όσους βιαιοπραγούν. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον υπουργό δικαιοσύνης και τη σημερινή κυβέρνηση που ικανοποίησε το αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (από το 2019)  και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ώστε να καταστεί η βία κατά γιατρών ιδιώνυμο αδίκημα».

Αναλυτικά η ομιλία του προέδρου του ΙΣΘ Νίκου Νίτσα:

Καταρχάς επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τη διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ.Καραβιώτη για την άμεση ανταπόκριση τους στο αίτημα μας οργανώσουμε τη σημερινή μας εκδήλωση εδώ στο αμφιθέατρο του πλέον σύγχρονου νοσοκομείου της πόλης μας. Τη σημερινή ημέρα πανευρωπαϊκής ευαισθητοποίησης κατά της βίας σε γιατρούς και υγειονομικούς είμαστε όλοι εδώ να διατρανώσουμε τη θέλησή μας για μηδενικά περιστατικά βίας στους χώρους εργασίας μας. Αυτός ο στόχος για να επιτευχθεί  πρέπει να ο καθένας από τη δική του πλευρά καταβάλει προσπάθειες. Εμείς ως γιατροί  υπηρετώντας πιστά στον όρκο του Ιπποκράτη που έχουμε δώσει. Η πολιτεία θωρακίζοντας τα νοσοκομεία  και τα ΚΥ με τις απαραίτητες παρεμβάσεις (προσλήψεις προσωπικού, βελτίωση υποδομών κλπ) ώστε η εξυπηρέτηση του πολίτη να βελτιωθεί.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες ώστε σε κάθε περιστατικό βίας να υπάρχει δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και ουσιαστικής συνδρομής από πλευράς του νοσοκομείου και των υπολοίπων συναδέλφων. Η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου την οποία έχουμε ζητήσει όσοι ιατρικός σύλλογος Θεσσαλονίκης από το 2019 που πρόσφατα ψήφισε η ελληνική βουλή μετά από συντονισμένες ενέργειες του πανελληνίου ιατρικού συλλόγου και του προέδρου μας Θανάση Εξαδάκτυλου αποτελούν σίγουρα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση που όλοι θέλουμε φτάσουμε. Θα ήθελα εδώ προσωπικά και εκ μέρους των 9000 γιατρών της πόλης μας  να ευχαριστήσω τον υπουργό δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη  για την άμεση ανταπόκριση του στο δίκαιο αίτημά μας.

Στον ΙΣΘ από τον περασμένο Μάιο (πρώτοι πανελλαδικά) έχουμε συστήσει παρατηρητήριο για τα περιστατικά βίας με τη δημιουργία ειδικού ερωτηματολογίου (των συναδέλφων Χοχλιούρου, Μπάκα κι άλλων μελών του ΔΣ) ώστε να μπορούμε άμεσα να συνδράμουμε όλους τους συναδέλφους οι οποίοι έχουν  βρεθεί αντιμέτωποι με οποιαδήποτε έκφανση βίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο εξ αυτών το ένα περιστατικό αφορά το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου  και το άλλο το ΚΥ Ν. Μηχανιώνας όπου υπήρξε και βιαιοπραγία σε συναδέλφους. Υπάρχουν όμως και πολλά περιστατικά κυρίως λεκτικής βίας και απειλών και σε ιδιωτικά ιατρεία. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το νέο φαινόμενο η νέα απειλή σε γιατρούς και υγειονομικούς όπως πολύ σωστά προανέφερε και στον χαιρετισμό του ο φίλος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς έχουμε πλέον ένα νέο ενιαίο Πανευρωπαϊκό  ερωτηματηματολόγιο  καταγραφής των περιστατικών βίας»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες και χαιρετισμούς ο ο Jose Santos president of the European Council of Medical Orders (CEOM), ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Μιχάλης Καραβιώτης, η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Βασιλική Ραφαέλα Βακουφτσή, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Γιώργος Μπαλιόζογλου, η διευθύντρια του ΕΚΕΠΥ ΕΚΑΒ Τζίνα Λεπτοκαρίδου, η αντιπεριφερειάρχης υγείας Μελίνα Μαρία Δερμεντζοπούλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναπληρωτής γραμματέας του τομέα δικαιοσύνης Στάθης Κουτσοχήνας, ο υφυπουργός εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο υφυπουργός υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο υπουργός δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, υπεύθυνος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Π. Τουχτίδης και η Πρόεδρος Εφετών/Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Θεσσαλονίκης Σοφία Μαντζακίδου.

Παρεμβάσεις έκαναν και οι Στέφανος Τριαρίδης, Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στην Α΄ ΩΡΛ Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. (και Διευθυντής 1ης ΩΡΛ κλινικής ΑΠΘ στο Νοσοκομείο  ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ) Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας καθώς και ο Κωνσταντίνος Κούγιας πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Τις ομιλίες που παρακολούθησαν τόσο στο αμφιθέατρο όσο και από το διαδίκτυο πολλοί συνάδελφοι, πανεπιστημιακοί, νοσοκομειακοί και ιδιώτες γιατροί συντόνισε η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ Μαρία Χατζηδημητρίου. Τέλος την εκδήλωση τίμησε και ευλόγησε με σύντομο χαιρετισμό του και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Επίσης παρέστησαν ο Αντώνης Παρασκευάς ως εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης Γιώργου Παπαδόπουλου καθώς και ο συντονιστής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκης Γιάννης Παπαγεωργίου. (Θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση με όσα ειπώθηκαν από τους συμμετέχοντες)

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση:

https://youtube.com/playlist?list=PLIElu6k0WSZTBgYlZIqGb5o5CJHg-yrH4&feature=shared