Νέα-Ανακοινώσεις

Ενημέρωση για το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού – Φώφη Γεννηματά

Αξιότιμοι Πρόεδροι,

Αξιότιμα μέλη των Ιατρικών Συλλόγων,

Το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού – Φώφη Γεννηματά απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα είναι α) Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους, β) Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος), γ) Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το παρόν πρόγραμμα είναι διαφορετικό σε σχέση τόσο με τις αποζημιούμενες τιμές, όσο και ως προς τη διαδικασία πληρωμών και εκκαθάρισης σε σχέση την υφιστάμενη διαδικασία που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ και οι δαπάνες του προγράμματος τόσο για τους παρόχους όσο και για τους ιατρούς, εξαιρούνται από clawback και rebate, όπως και όλα τα αντίστοιχα προγράμματα Δημόσιας Υγείας της Δράσης «Σπύρος Δοξιάδης».

  • Οι Φορείς  που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να παρέχουν την εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας και υπερηχογράφημα μαστού είναι :

α) Διαγνωστικά Εργαστήρια

β) Ιδιωτικές κλινικές

γ) Πολυιατρεία

δ) Δημόσιες Δομές

  • Οι φορείς που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα για να παρέχουν δωρεάν κλινική εξέταση από ειδικό είναι οι δημόσιες και ιδιωτικές δομές (ιατρεία, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, κ.α.) που διαθέτουν μια από τις παρακάτω ειδικότητες:

α) Χειρουργός,

β) Γυναικολόγος,

γ) Παθολόγος-ογκολόγος,

δ) Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος,

ε) Γενικός ιατρός, ως προσωπικός ιατρός,

Μπορούν δηλαδή να συμμετέχουν τόσο ιδιώτες ιατροί που έχουν μεμονωμένο ιατρείο, όσο και δημόσιες δομές και ιδιωτικά κέντρα.

Για να συμμετέχει στο πρόγραμμα κάποιος ιατρός ή πάροχος (κέντρο διαγνωστικό κλπ) θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος χρήστης (να χρησιμοποιεί δηλαδή ήδη) το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) και αρκεί να μπει στην ειδική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ και να αποδεχτεί τους όρους συμμετοχής.

Το link για την πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για τους ιατρούς που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι:

https://eservices.eopyy.gov.gr/ePreventiveMedicine/login.xhtml;ePreventiveMedicineID=b0HlvR8HGNWPy9cTSGr6byj95QynN2108TSHh2nVPGj6Gm2wrtfm!-108875273

Τα αντίστοιχα links για τους παρόχους (ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα) που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, είναι:

– Για όσους δεν έχουν ήδη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ: https://apps.eopyy.gov.gr/

– Για όσους έχουν ήδη συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ: https://eservices.eopyy.gov.gr/eEOPYY/faces/login.xhtml;eEOPYYID=r8Q2v21JmrTD6r1PLHy7n6B7Jt6XnKtdhhP8hrGYykX1MnmJlnvJ!-106224030

Εδώ μπορείτε να βρείτε αναλυτικά, την Πρόσκληση που έχει δημοσιεύσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ για τους όρους και τη διαδικασία του προγράμματος: https://www.eopyy.gov.gr/article/88427fc4-0ad3-4fec-83f7-5b5dc6b90603

Το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι το πρώτο από μια σειρά προγραμμάτων προσυμπτωματικου ελέγχου τα οποία θα υλοποιηθούν στη χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα και αφορούν: πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πρόκειται για μια πολύ υψηλή επένδυση που κάνει η Πολιτεία για πρώτη φορά στη χώρα μας, στον τομέα της Πρόληψης. Ευελπιστούμε στην υποστήριξη του προγράμματος από καθεμιά και καθέναν από σας, προκειμένου να παρέχουμε στον πολίτη τη φροντίδα που έχει ανάγκη και στον ιατρό, τη στρατηγική επένδυση στην Υγεία που τόσα χρόνια διεκδικεί.

Σας ευχαριστούμε θερμά και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Μετά τιμής,

Ειρήνη Αγαπηδάκη