Νέα-Ανακοινώσεις

Δήλωση του προέδρου του ΙΣΘ κ. Νίκου Νίτσα ενόψει του εορταστικού τριημέρου

Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2021

Η πόλη μας επί μακρό χρονικό διάστημα παρουσιάζει μια συνεχώς επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ, όπου οι συνάδελφοι γιατροί δίνουν καθημερινό αγώνα σε μια μάχη ζωής και θανάτου, είναι πραγματικότητα. Η μετατροπή των νοσοκομείων μας σε νοσοκομεία μιας νόσου, πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Η καθημερινή απώλεια πολλών δεκάδων συνανθρώπων μας δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι – πολλές φορές νέοι- αφήνοντας τις οικογένειές τους να θρηνούν για τον θάνατό τους. Όμως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μην εξετάσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσηλευομένων ασθενών σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ, αλλά και των συμπολιτών μας που πεθαίνουν νικημένοι από τον ιό και έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είχαν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν.

Αν γυρίσουμε ένα χρόνο πίσω, στον περσινό εορτασμό του τριημέρου στη Θεσσαλονίκη, θα διαπιστώσουμε πως η εξέλιξη της πανδημίας είχε και τότε καλπάζοντα ρυθμό με τα αποτελέσματα που όλοι βιώσαμε στην πόλη μας τους μήνες που ακολούθησαν. Η εικόνα φέτος έχει ομοιότητες, έχει όμως και μια σημαντική διαφορά που αφορά τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας, όλων των ηλικιών.

Η περσινή θλιβερή εξέλιξη πρέπει να αποτελέσει για όλους μας μάθημα ζωής, ώστε κατά τον φετινό εορτασμό να συμπεριφερθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε τηρώντας τα μέτρα που όλοι γνωρίζουμε να μην ευνοήσουμε την μετάδοση του ιού. Η χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός επιβάλλεται . Ας μην αφήσουμε τον ιό να γιορτάσει μαζί μας και ιδιαίτερα κατά τις επισκέψεις μας σε φίλους και συγγενείς, ας προστατεύουμε όλους εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες αλλά και εκείνους που δεν είναι εμβολιασμένοι.

Ο περιορισμός της πανδημίας είναι στο χέρι όλων μας και το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε είναι ο εμβολιασμός μας.

Θέλουμε τέλος να επισημάνουμε και να υπενθυμίσουμε τον αντιγριπικό εμβολιασμό που έχει ξεκινήσει και αφορά ειδικά όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κίνδυνου οι οποίοι πρέπει σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό τους να εμβολιαστούν άμεσα.

Ο Πρόεδρος

Νίτσας Νικόλαος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος