Δελτίο Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων Π.Φ.Υ.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)

Χαρ. Τρικούπη 12,Ηλιούπολη Τ.Κ 16346, ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)

Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3304298

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)

Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, Τ.Κ. 10678, ΤΗΛ 210.3306487

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)
Καραγεώργη Σερβίας 2, Αθήνα – Σύνταγμα Τ.Κ. 10562, ΤΗΛ.2111825400

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)

Πατησίων 210, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, ΤΗΛ. 2610639539

Αθήνα, 12/05/2022

Δελτίο Τύπου

Πλήρης στήριξη από τους όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους για τις κινητοποιήσεις του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ.

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Ι.Σ.Α. και Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 11/05/2022 τηλεδιάσκεψη, παρουσία όλων των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, για να ανακοινωθεί η ειλημμένη απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου για κλείσιμο των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και αποχή από οποιαδήποτε εργαστηριακή και ιατρική πράξη των κλινικοεργαστηριακών γιατρών στις 26,27 και 28 Μαΐου.

Ο Προεδρεύων του Συντονιστικού Οργάνου Φ. Πατσουράκος, με εξουσιοδότηση όλου του Συντονιστικού Οργάνου, εισηγήθηκε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τα τελευταία 10 χρόνια, τα οποία οδήγησαν τους εκπροσώπους του να οδηγηθούν σε μία τέτοια απόφαση και παρέθεσε τα αιτήματα τους, τα οποία είναι :

• ¨Κούρεμα¨ των τεχνητών χρεών που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021, όπως ¨κουρεύτηκαν¨ ακόμα και δάνεια πολιτών (επιστρεπτέα προκαταβολή),
  • Περιορισμός του claw back με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψη του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ). Αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν να εκτελούν τις εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει το Υπουργείο Υγείας (plafond) και όχι να πληρώνουν οι ίδιοι τις εξετάσεις για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ,
  • Η εφαρμογή των λεγομένων «κριτηρίων ποιότητας» από τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους καθ’ύλην αρμόδιους φορείς, δηλαδή τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος της αδειοδότησης των εργαστηρίων θα πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα των οικείων Ιατρικών Συλλόγων.

Το Συντονιστικό Όργανο ενημέρωσε πως η απόφαση που έχει λάβει είναι ότι μετά τη λήξη της τριήμερης απεργίας, τη Δευτέρα 30 Μαΐου, θα συνεδριάσει για να αποφασίσει τις επόμενες ενέργειές του.

Οι Πρόεδροι όλων των Ιατρικών Συλλόγων έδωσαν την πλήρη στήριξή τους στις ενέργειες του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. και δήλωσαν αρωγοί στην επίλυση των προβλημάτων των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών.

Ο αγώνας τώρα αρχίζει και δεν σταματάει στις 28 Μαΐου!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΚΕ                                                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΥ
Φ.Ν.ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΟΣ                                                                 Θ.ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΙΔΙΚ                                                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΙΔΙ    Ι.ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ                                                                          Δ. ΦΑΣΙΤΣΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ