Νέα-Ανακοινώσεις

Δελτίο Τύπου – Θεματικές ενότητες ενημέρωσης στην 87η ΔΕΘ

Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2023

Δελτίο τύπου

Τρεις θα είναι οι θεματικές ενότητες ενημέρωσης από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ και σε απευθείας μετάδοση, μέσω διαδικτύου, από το περίπτερο του. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας «η αναγκαιότητα των εμβολιασμών παραμένει κύριο μέρος του διαρκούς αγώνα του ΙΣΘ (από το 2017 «τρέχει» το εμβολια_ΖΩ), αίτημα διαχρονικό αλλά και επίκαιρο πχ για ηπατίτιδες ύστερα από πλημμύρες. Η ιατρική κοινότητα επιβεβαιώνεται δυστυχώς και για τα εμβόλια και για το… πόσιμο νερό. Αυτά τα δύο ήταν και είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επιστήμης». Παράλληλα φέτος αναλύονται από μέλη του ΙΣΘ και ειδικούς επιστήμονες τα μείζονα θέματα υπογεννητικότητας και γήρανσης του πληθυσμού́, ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων καθώς και των περιστατικών βίας κατά του υγειονομικού προσωπικού τα οποία με την ραγδαία αύξησή τους από την πανδημία ως σήμερα, δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας στην τέλεση του ιατρικού λειτουργήματος.

Να θυμίσουμε ότι λόγω των φετινών δραματικών συνθηκών, τόσο σε Θράκη όσο και σε Θεσσαλία, δεν προγραμματίστηκαν εγκαίνια του περίπτερου του ΙΣΘ ή άλλες εκδηλώσεις «πανηγυρικού» χαρακτήρα. Η δε παρουσία του συλλόγου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει καταστεί θεσμός με ενημερωτικές συζητήσεις από γιατρούς και άλλους επιστήμονες καθώς και άμεση επαφή με την κοινωνία. Όπως τονίζει ο πρόεδρος Νίκος Νίτσας «είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε εδώ για ακόμη μια χρονιά, προκειμένου να ενημερώσουμε έγκυρα και έγκαιρα τους συμπολίτες μας για όλα τα ζητήματα υγείας. Οι γιατροί θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή, είτε σε επιδημίες, είτε στα μεγάλα συγκοινωνιακά ατυχήματα, είτε σε φυσικές καταστροφές». Τις προηγούμενες χρονιές αναδείχτηκε από τον ΙΣΘ στο πλαίσιο της ΔΕΘ η εξής θεματολογία: Η δωρεά οργάνων και ιστών, η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, η πρόληψη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και φυσικά η αναγκαιότητα των εμβολιασμών για την πρόληψη, ειδικά για νόσους για τις οποίες δεν υπάρχουν θεραπείες (πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία της covid19 με #εμβολιαΖΩ). Στα σταντ του ΙΣΘ κυρίαρχη θα είναι η πληθώρα αξιόπιστου επιστημονικού υλικού για όλες τις απορίες  και τα ερωτήματα των πολιτών. Ο κ. Νίτσας δε τους καλεί να ενημερωθούν δια ζώσης και από τα μέλη του ΙΣΘ που θα βρίσκονται στη ΔΕΘ. Τα πάνελ των φετινών θεματικών συζητήσεων θα συντονίζονται από τον δημοσιογράφο Σ. Μόσχη και θα μεταδίδονται απευθείας στην ιστοσελίδα του ΙΣΘ www.isth.gr

 

Οι τρεις φετινές θεματικές ενότητες:

Βία κατά του Υγειονομικού Προσωπικού
Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023, 16:30 – 17:30

Συζητούν

Δημήτριος Δανιήλ
Ψυχίατρος, Επικουρικός Ιατρός,
Ψυχιατρική Κλινική, ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου

Λήδα Κοβάτση
Ιατροδικαστής
Καθηγήτρια
Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας
Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

Βάιος Νταφούλης
Παιδοψυχίατρος
Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής
«Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Βασίλειος Ντούρος
Χειρουργός, Διευθυντής ΤΕΠ 
«Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Όπως τονίζει η Ελπίς Χοχλιούρου, Παιδίατρος-Νεογνολόγος-Εντατικολόγος, Διευθύντρια ΜΕΘ Παίδων Γ.Ν.Θ «Ιπποκράτειο», Γενική Γραμματέας Ιατρών ΕΣΥ και Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «στη συγκεκριμένη συζήτηση θα τεθούν επί τάπητος τα προειδοποιητικά σημάδια ότι κάποιος ασθενής δυνητικά μπορει να γίνει βίαιος, τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι στην υγεία για να αποκλιμακώσουν τις όποιες αντιπαραθέσεις, τι συμβαίνει στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με λεκτική ή σωματική βία, ποια είναι τα αίτια της έκρυθμης κατάστασης και γιατί να καταγγείλουν τα σχετικά συμβάντα οι γιατροί-θύματα και να μην δείξουν κατανόηση απέναντι στους ασθενείς ή σε συγγενείς που ενεργούν κάτω από συναισθηματική πίεση και φόρτιση υπό την απειλή της απώλειας ζωής».

Ψυχική Υγεία – Εξαρτήσεις, Εθισμός στο Διαδίκτυο, Αλκοόλ, Ναρκωτικές Ουσίες / Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, 16:30 – 17:30

Συζητούν:

Μαρία Κισσοπούλου 
Ψυχίατρος

Παναγιώτης Παναγιωτίδης 
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής
Στρατιωτικός γιατρός, Ψυχιατρική Κλινική 424 ΓΣΝΕ

 

Κωνσταντίνος Σιώμος
Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων

Ο ψυχίατρος και αν. γραμματέας του ΔΣ του ΙΣΘ  Χρήστος Μπάκας επισημαίνει ότι «η δεύτερη θεματική ενότητα είναι αφιερωμένη στην ψυχική υγεία και ειδικότερα στο ζήτημα των εξαρτήσεων. Συγκεκριμένα στον εθισμό στο διαδίκτυο, την εξάρτηση από το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες. Η στόχευση είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, εστιάζοντας στην απώλεια ελέγχου της χρήσης ή της συμπεριφοράς, στις επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία, την προσωπική και κοινωνική ζωή του ανθρώπου, στις θεραπευτικές επιλογές και φυσικά στις μεθόδους πρόληψης των εξαρτήσεων»  

Δημογραφικό – Υπογεννητικότητα – Γήρανση του Πληθυσμού
Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, 16:30 – 17:30

Συζητούν:

Φαίη Μακαντάση
Διευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις

Μιλτιάδης Νεκτάριος 
Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της επικείμενης μελέτης
για το θέμα της Υγιούς και Ενεργούς Γήρανσης στην Ελλάδα

Όπως επισημαίνει η Δρ Βαΐτση Βιολέττα Μαιευτήρας Γυναικολόγος «Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός μειώνεται. Σήμερα οι οικογένειες γίνονται μικρότερες. Υπάρχει αναβολή τεκνοποίησης λόγω κοινωνικών, οικονομικών και επαγγελματικών συνθηκών. Στην Ελλάδα, δε, εμφανίζεται και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες ηλικίας άνω των 40 στην Ευρώπη (5,3%). Επίσης από το 2010 και μετά μεγάλος αριθμός νέων έχει μεταναστεύσει προκειμένου να μπορέσει να εργασθεί. Η πολιτεία έχει ήδη πάρει κάποια μέτρα τα οποία φαίνεται ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Δυστυχώς όμως έχει καθυστερήσει στη λήψη ολοκληρωμένου πακέτου. Πρέπει λοιπόν τάχιστα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να υλοποιηθούν προτάσεις όπως αυτές της «διαΝΕΟσις» που θα παρουσιαστούν στη συζήτηση του ΙΣΘ  ο οποίος συμμετέχει ήδη στην εθνική προσπάθεια (προγραμματίζεται από τον σύλλογο σειρά ενημερωτικών δράσεων προς την κατεύθυνση των ευμενών επιπτώσεων της εγκυμοσύνης σε νεαρότερες ηλικίες).