Νέα-Ανακοινώσεις

Δελτίο Τύπου 12/2/2024

Δελτίο Τύπου

Ο ΙΣΘ τίμησε τους προστάτες Αγίους των μελών του, παρουσία του προέδρου του ΠΙΣ Αθανάσιου Εξαδάκτυλου

 

Τη μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννη τίμησε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα). Οι δύο Άγιοι και γιατροί καθιερώθηκαν ως προστάτες των γιατρών της πόλης μας ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και σχετική ευλογία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος εορτασμός έγινε το 1991 στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων Επταπυργίου και έκτοτε τιμώνται για τη δύναμη «…και σοφίαν, ιατροίς τοις αιτούσιν, υμών την προστασίαν, εν πίστει εκάστοτε». 

Φέτος με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ΙΣΘ εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων προστατών των ιατρών του ΙΣΘ με ιδιαίτερη λαμπρότητα, με τη συμμετοχή μελών του Δ.Σ. του ΙΣΘ και επικεφαλής τον πρόεδρο του συλλόγου Νίκο Νίτσα, παρουσία του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, πολλών ιατρών καθώς και πολλών άλλων εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας στην κεντρική Μακεδονία. Στο τρισάγιο και την αρτοκλασία που ακολούθησε τη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος. Οι προσευχές όλων επικεντρώθηκαν στην ευλογία και στην ενδυνάμωση των επιστημόνων της ίασης ώστε να παρέχουν -ξεπερνώντας τις όποιες διαχρονικές παθογένειες του συστήματος υγείας- τις καλύτερες υπηρεσίες. 

 

Η ιατρική παραμένει η μεγαλύτερη… ανθρώπινη βοήθεια

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας μετά την τελετή επεσήμανε ότι και οι θεράποντες γιατροί έχουν ανάγκη από δύναμη, ελπίδα και πίστη διότι η ζωή (η φύση και η επιστήμη) σου δημιουργεί συχνά την αίσθηση της… μηδαμινότητας. Υπενθύμισε δε ότι ο χειρουργός HansKillian  στο βιβλίο του «Πίσω από εμάς» (τους γιατρούς) είχε γράψει ότι «στο χειρουργικό τραπέζι αγωνιζόμαστε με σύντροφο την ευθύνη για τη ζωή των αρρώστων μας κι έχουμε μια πείρα πιο χειροπιαστή για την εξουσία που έχει ο Θεός. Γνωρίζουμε πόση ανώφελη είναι κάθε προσπάθεια, όταν Εκείνος λέει «όχι» και νιώθουμε τη χαρά, όταν, αντίθετα σε κάθε λογική και επιστήμη, συμβαίνει το… θαύμα μιας θεραπείας, ένα βίωμα που μας κάνει τόσο ταπεινούς όσο και ευτυχείς». Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος από την πλευρά του επικαλέστηκε τον Μέγα Βασίλειο ο οποίος «…θεωρούσε την ιατρική ως τη σημαντικότερη ανθρώπινη βοήθεια, όμως ο ασθενής  -και ο γιατρός- θα πρέπει να έχουν την τελική ελπίδα τους στον Θεό»

Μεταξύ άλλων τη Θεία λειτουργία για τη μνήμη των προστατών των γιατρών τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης και Στράτος Σιμόπουλος, καθώς και της Νίκης και μέλος του ΙΣΘ Νικόλαος Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κούγιας, η αντιδήμαρχος Παύλου Μελά Συλβάνα Καρασαββίδου, η υπεύθυνη του ΕΚΑΒ ΕΚΕΠΥ στη βόρεια Ελλάδα και μέλος του ΙΣΘ Τζίνα Λεπτοκαρίδου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός» και μέλος του ΙΣΘ Δρόσος Τσαβλής, ο κοσμήτορας της σχολής επιστημών υγείας του ΑΠΘ και μέλος του ΙΣΘ Θόδωρος Δαρδαβέσης, ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος του ΙΣΘ Γιώργος Τρελλόπουλος, εκπρόσωπος του Διοικητή του 3ου Σώματος Στρατού και ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΘ Χρήστος Παπακωνσταντίνου.