Νέα-Ανακοινώσεις

Απάντηση της UEMS σε πρόσφατες δημοσιεύσεις

 

Απάντηση της UEMS στις πρόσφατες δημοσιεύσεις σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στη Χειρουργική

Η παρούσα απάντηση συντάχθηκε από κοινού από τη Thematic Federation for Equality, Diversity & Inclusivity (Θεματική Ομάδα για την Ισότητα, τη Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη) και των Surgical, Medical & MultiDisciplinary Sections (Χειρουργικού Τομέα και των ιατρικών, Διεπιστημονικών Τομέων) της UEMS.

 

Μια πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση (1) περιέγραψε την ευρέως διαδεδομένη σεξουαλική παρενόχληση τα τελευταία 5 χρόνια με δυσανάλογα περισσότερες γυναίκες να πλήττονται. Το περιεχόμενό της ήταν σοκαριστικό. Πολλές γυναίκες αναφέρθηκαν σε ανησυχητικές και οδυνηρές παραβατικές συμπεριφορές, που κυμαίνονταν από ανάρμοστα σχόλια έως βιασμό.

Παράλληλα, η ομάδα εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου για τη σεξουαλική παρενόχληση στη χειρουργική (WPSMS)(2) δημοσίευσε άρθρα, με τίτλο: «Breaking the Silence – Addressing Sexual Misconduct in Healthcare” (3) και «Myths and Facts about Sexual Behaviour” (4).

Η ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά (παρενοχλήσεις και επιθέσεις) στην ιατρική δεν περιορίζεται στη Χειρουργική (5), ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο (7), (8), (9). Είναι αναπόσπαστο μέρος βιωμάτων των γυναικών ιατρών σε όλη την Ευρώπη.

Η δηµιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους στον Ιατρικό κλάδο και, κατά συνέπεια, η υποστήριξη της ασφάλειας των ασθενών θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και να είναι προς το συμφέρον όλων των ιατρικών φορέων.

Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία από  το «όλοι γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν το κάνει», στο «όλοι γνωρίζουν και όλοι το κάνουν».

Τώρα που έσπασε η σιωπή, ολόκληρο το επάγγελμα πρέπει να βασιστεί στο έργο του. Ως γενικά μέτρα, η UEMS υποστηρίζει τις συστάσεις της UK WPSMS.

Για το σκοπό αυτό, επαναδιατυπώνουμε τις συστάσεις της (UK WPSMS),  ώστε να είναι προσαρμοσμένες και κατάλληλες για όλα τα κράτη μέλη της UEMS.