Ανακοίνωση ΙΣΘ για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ‘Γιατρός για όλους’

Θεσσαλονίκη, 13 Απριλίου 2022

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Ενόψει της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ, πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη μεταξύ του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Υπουργού Υγείας  κ. Αθανάσιου Πλεύρη και του προέδρου του ΙΣΘ κ. Νίκου Νίτσα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει αποστείλει στον Υπουργό Υγείας συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές πολλών διατάξεων του νομοσχεδίου.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας συνοψίζει τις βασικές θέσεις του ΠΙΣ. Για την επιστολή πατήστε εδώ.

Από πλευράς του ΙΣΘ τονίστηκε η αναγκαιότητα υιοθέτησης των προτεινόμενων αλλαγών ώστε το νομοσχέδιο να είναι εφαρμόσιμο και να μην ακολουθήσει την τύχη παρόμοιων νομοθετικών προσπαθειών για την ΠΦΥ των προηγουμένων κυβερνήσεων. Επιπροσθέτως τονίστηκε με εμφατικότατα η αντίθεση του ΙΣΘ σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκχώρησης ιατρικών πράξεων σε μη γιατρούς. Τονίστηκε δε ότι το τελευταίο διάστημα, κάποιες φορές και με την ανοχή της πολιτείας, συνεχώς αυξάνεται η προσπάθεια διείσδυσης διαφόρων επαγγελματιών στην υγεία πράγμα το οποίο είναι επικίνδυνο για τους πολίτες και τη δημόσια υγεία. Ζητήθηκε η αλλαγή της ρύθμισης με την οποία προβλέπεται δυνατότητα διορισμού οπτικών-οπτομετρών στα Κέντρα Υγείας. Επίσης ζητήθηκε να αποσαφηνιστούν πλήρως οι αρμοδιότητες των «επαγγελματιών υγείας με σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα» οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν στην κατ’ οίκον νοσηλεία ασθενών συμφώνα με το αρ. 40 παρ. γ.  Ζητήθηκε επιπλέον η υποχρέωση αδειοδότησης αυτών των φορέων από τους ιατρικούς συλλόγους ώστε να υπάρχει έλεγχος της λειτουργίας τους. Επίσης ζητήθηκε να δοθούν επιπλέον οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς για τη στελέχωση της ΠΦΥ και να προβλεφθεί δικαίωμα αδειών απουσίας των προσωπικών γιατρών.

Τέλος ο πρόεδρος του ΙΣΘ τόνισε ότι «είναι θέμα τιμής για τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα που έδωσαν και δίνουν καθημερινά τη μάχη κατά της covid19 και κράτησαν όρθια την κοινωνία αψηφώντας τους όποιους κινδύνους, να δοθεί στον ΠΙΣ και στους Ιατρικούς Συλλόγους η δυνατότητα συλλογικής σύμβασης εργασίας των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους (φαρμακοποιοί, φυσικοθεραπευτές)». Ο διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα μετά και από τις αποφάσεις που θα λάβει η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ το ερχόμενο Σάββατο.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος