Νέα-Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση ΙΣΘ – 18/3/2022

Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2022

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Από 15/3/2022, μετά από σχετικές παρατάσεις τέθηκε σε ισχύ η ψηφισθείσα τροποποίηση της παραγράφου 1 του αρ. 33 του Ν. 4368/2016 με βάση την οποία οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας θα πρέπει για συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις να απευθύνονται μόνο σε δημόσιες δομές υγείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με επιστολή του από τις 10/12/2021 προς τον Υπουργό Υγείας είχε ζητήσει την απόσυρση της σχετικής διάταξης  η οποία:

1) Επιβαρύνει χωρίς λόγο τις δημόσιες δομές και τα Κέντρα Υγείας

2) Δημιουργεί μεγάλες δυσχέρειες στην άμεση προμήθεια φαρμάκων που δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή (αντιβιοτικά, ψυχοτρόπα κλπ)

3) Καταστρατηγεί την ισοτιμία ιατρικής υπογραφής και

4) Επιβαρύνει κατ’ ουσίαν με το κόστος συνταγογράφησης τους ίδιους τους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς η δυνατότητα προγραμματισμένων ραντεβού για συνταγογράφηση στις δημόσιες δομές δεν είναι άμεση.

Κατόπιν των προαναφερομένων και καθώς το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου έχουμε αναθέσει στη νομική μας υπηρεσία τη διερεύνηση όλων των πιθανών νομικών παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση ακύρωσης της συγκεκριμένης διάταξης.

Ο Πρόεδρος

Νίτσας Νικόλαος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Η  Γεν. Γραμματέας

Dr. Χατζηδημητρίου Μαρία

Βιοπαθολόγος