Νέα-Ανακοινώσεις

Ενημερωτική επιστολή σχετικά με το clawback

Θεσσαλονίκη,  7 Οκτωβρίου 2024

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Clawback, ο μηχανισμός επιστροφής της δαπάνης υπηρεσιών υγείας,  από την πρώτη ημέρα της επιβολής του είναι ένα μέτρο άδικο και απαράδεκτο που απειλεί τη βιωσιμότητα ειδικά των μικρών εργαστηρίων αφού σήμερα η επιστροφή αυτή έχει ξεπεράσει το 70%. Η κατάργησή του αποτελεί στρατηγικό στόχο του ιατρικού κόσμου.

Συγκεκριμένα για εξετάσεις ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που διενεργούνται στα ιδιωτικά εργαστήρια η πολιτεία στο τέλος κάθε μήνα ζητά από τα εργαστήρια επιστροφή δαπανών ανάλογα με το ύψος της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού του Οργανισμού αντί εκείνη να αποζημιώσει τις δαπάνες συνολικά. Με τον τρόπο αυτό ασκείται κοινωνική πολιτική υγείας εις βάρος των Εργαστηριακών ιατρών!

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης από το 2012 που θεσπίστηκε το Clawback, είναι ο πρώτος Ιατρικός Σύλλογος στην χώρα που στήριξε και αγωνίστηκε και αγωνίζεται για την κατάργηση του άδικου αυτού μέτρου με εξώδικα κατά του ΕΟΠΥΥ, οργάνωση κινητοποιήσεων με τη μορφή επίσχεσης, απεργίας, πορείας διαμαρτυρίας αλλά και με την πρωτοπόρα απόφαση του Δ.Σ για ορισμό ελάχιστης αμοιβής για τον εργαστηριακό γιατρό πέραν του κόστους των εξετάσεων (απόφαση Δ.Σ ΙΣΘ, 25.02.2016). Τα ΔΣ του ΙΣΘ εργάστηκαν εντατικά σε πάνω από 21 συνελεύσεις τους για το δυσβάστακτο αυτό μέτρο και με τη βοήθεια νομικής συμβουλής κινήθηκαν άοκνα και συστηματικά. Ενώ στην πρόσφατη σύνοδο προέδρων των Ιατρικών συλλόγων της χώρας που διοργάνωσε ο ΠΙΣ αποφασίστηκε η στήριξη όλων σε κινητοποιήσεις των Εργαστηριακών συναδέλφων μας.

Για μια ακόμα φορά ζητούμε από όλους εσάς τους ιατρούς να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα προβλήματα των Εργαστηριακών γιατρών και να συμπορευτείτε στον αγώνα τους προκειμένου κι αυτοί να μπορέσουν να εργάζονται στα ιατρεία τους με αξιοπρέπεια.

Σε εσάς επαφίεται η ενημέρωση των ασθενών ώστε και εκείνοι από την μεριά τους να αποτελέσουν μοχλό πίεσης για την κατάργηση αυτού του μνημονιακού μέτρου που παραμένει ως σήμερα.

Σας κοινοποιούμε ως πρώτο βήμα ενημέρωσης επιστολή των Εργαστηριακών γιατρών.          

«Αγαπητέ συνάδελφε, αγαπητέ κλινικέ ιατρέ,

είναι πλέον ευρέως γνωστό πως εδώ και 12 χρόνια από την εποχή των μνημονίων, οι εργαστηριακοί γιατροί κληθήκαμε να φορτωθούμε αδίκως και αποκλειστικά στις πλάτες μας το έλλειμμα των ταμείων υγείας. Αυτό μεταφράζεται σε ένα δυσβάσταχτο χρέος αφού κάθε μήνα πληρώνουμε από την τσέπη μας πάνω από τις μισές εξετάσεις των ασθενών μας και τα ιατρεία μας όση δουλειά και αν έχουν δεν είναι πλέον βιώσιμες επιχειρήσεις. Το χρέος ολοένα και αυξάνεται με τραγικές συνέπειες που φτάνουν ακόμη και στην αδυναμία συνταξιοδότησης για αρκετούς από εμάς.

  Πρόσφατα, με την ψήφιση του άρθρου 65 στις 30/7/2024 και το νέο ΦΕΚ που θεσπίζει clawback 1 και 2, γίνεται και επίσημα σαφές σε κάθε  Νομό ο ασφαλισμένος δικαιούται μηνιαίως εργαστηριακές εξετάσεις ανάλογα με το ΦΕΚ τεύχος Β’/4503/1/8/2024 (από 37-50 ευρώ)  και από κει και πέρα οποιαδήποτε επιπλέον χρέωση επί του μέσου όρου της μηνιαίας αξίας των παραπεμπτικών επιβαρύνει τον εργαστηριακό γιατρό.

Ζητούμε την έμπρακτη στήριξη σου την επόμενη φορά που θα συνταγογραφήσεις.

Το άρθρο 65 παραβιάζει και τα δικά σου δικαιώματα. Είσαι ο επόμενος στόχος και είναι σημαντικό, ο ιατρικός κλάδος να παραμείνουμε ενωμένοι στη δύσκολη εποχή που διαφαίνεται.

Στο επόμενο παραπεμπτικό αξίας πάνω από 37-50 ευρώ που θα γράψεις, ξέρεις πλέον ποιος θα πληρώσει τη διαφορά!

                           Οι Μικροβιολόγοι – Βιοπαθολόγοι »